Badanie mięsa na użytek własny
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Przysusze przypomina, że z dniem 1 stycznia 2024 r. ostatecznie wchodzi w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 sierpnia 2022 w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. z 2022 poz. 1896). Zgodnie z w/w rozporządzeniem jedyną dopuszczoną metodą badawczą wykrywania włośni w mięsie przeznaczonym na użytek własny będzie metoda wytrawiania. W związku z brakiem pracowni zlokalizowanej na terenie powiatu przysuskiego do metody badawczej zgodnej z ww. rozporządzeniem, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Przysusze informuje, że ZHW w Warszawie nie przyjmuje prób do odwołania. Najbliższe pracownie wykonujące badania jedyną dopuszczoną metodą badawczą wykrywania włośni w mięsie przeznaczonym na użytek własny zlokalizowane są w PIW Radom, PIW Końskie, PIW Skarżysko Kamienna.